Rize’ye kadar onca yolu kat etmeden önce kesin Rize’de ne yenir, Rize restoranları diye mutlaka arayış içine gireceksiniz. O zaman en doğru adreste olduğunuzdan şüpheniz olmasın. Rize’de ne yenir, Rize’nin en iyi restoranları hangisi bu bilgilerin tüm detaylarını kalem kalem listeledik.

Rize’de mutlaka yemeniz gereken meşhur Karadeniz yemekleriyle başlayalım;

MUHLAMA

Özellikle Hemşin bölgesinde üretilen peynir ile yapılan muhlama, Rize ve çevresinde yüzyıllardır bilinen bir yemektir. Rize’nin en önemli yerel yemeklerinden biri olan Muhlama hem tok tutma hem de enerji verme özelliğine sahiptir. Yayla turizminin ön planda olduğu Rize’de hemen hemen her işletmenin menüsünde yer alır.

KURU FASULYE

Birimiz hiç sevmeyiz diğerimiz bayılır bu yemeğe. Ama sevin ya da sevmeyin Rize’deki fasulyeye bayılacaksınız.

LAZ BÖREĞİ

Aslında Laz böreği kutlamaların gerçekleşeceği zaman yapılan bir tür hamur tatlısıdır. Fakat daha sonra işletmelerin menülerinde yer almaya başlamış ve çok beğenilmiştir. O yüzden Rize’de hemen hemen pek çok yerde bulabilirsiniz.

Tarifi : Böreğin içine konulacak olan malzemeler (buğday unu, süt, yumurta, şeker, tuz ve muhallebi) kaynatılır. Sonrasında buğday unundan yufkalar açılır. Tepsiye ilk olarak dört adet yufka serilir. Ardından hazırlanan muhallebi dizilen yufkanın üzerine dökülür. Muhallebi döküldükten sonra bunun üzerine altı kat daha yufka konulur. Üzerine eritilmiş tereyağ döküldükten sonra fırına verilir. Piştikten sonra da son işlem olan şerbet dökülür.

HAMSİLİ KOLİ (HAMSİLİ EKMEK)

En az bir yıllık ayıklanmış salamura hamsiden yapılır. Kılçığı alınmış hamsi, elenmiş mısır unu ve bol yeşillik ile yoğrulur. Ve ortaya parmaklarınızı yiyeceğiniz bir lezzet çıkar.

MISIR EKMEĞİ

Yörede mısır ekmeğine Lazut ekmeği denilmektedir.

“Mısır’ın ekmeğini

Ederler saç altına

Bizim sofrada mısır

Benzer sarı altuna”

LAHANA SARMA

Lahana ve karalahana yörede pek çok yemek çeşidinin ana malzemesidir. Sarma dolma da doğal olarak karalahanadan yapılıyor. Orkun’la yıllardır dolma kavgası yaparız. O üzüm yaprağından olanı bense karalahana dolması daha güzel derim. Hala ikimizin de fikri değişmedi bu konuda 🙂

KARALAHANA ÇORBASI – KARALAHANA YEMEĞİ

Çocukluğumun çorbasıdır. Bir de bu çorbanın yapımında bildiğimiz tahta kaşığın aksine çok farklı bir kaşık kullanılır. Karalahana, kırık mısır, barbunya ve pirinçle yapılan lapa görünümlü müthiş bir yemektir. Bilmeyene kokusu ve görüntüsü değişik gelebilir. Ama sakın görüntüsüne aldanmayın! Bir de mısır ekmeği varsa içine doğramayı ihmal etmeyin.

PEPEÇURA

Rize mutfağında önemli bir yere sahip olan üzümün ezilmesi ve şırasının alınmasıyla yapılır. Özellikle ramazan ayında oldukça tüketilen bir tatlı türüdür.

ENİŞTE LOKUMU

Kaynanaların damatları için yaptığı tatlıdır. Peki niye enişte? Karadeniz’de damatlara enişte denir de ondan 🙂

Şeker, yoğurt ve yumurtanın karıştırılarak üzerine tereyağ eklenir. Elde edilen karışıma karbonat ve limon suyu eklendikten sonra en son un eklenir ve yoğrulur. Şekil verilerek tepsiye dizilir ve pişmesi için fırına verilir.

SÜTLAÇ

Karadeniz’in meşhur tatlısını listeye almazsak olmazdı. Asıl sütlaç’ın yeri Hamsiköy. Yeri gelmişken belirtmeden edemedik. Hani zamanı geniş olan falan varsa buraya bi uğrasın deriz. Neyse Rize’ye gelecek olursak yediğiniz yemeğin üzerine şöyle güzel bir tatlı ziyafeti çekecekseniz yemeniz gereken tatlı sütlaç olmalı.Doğu Karadeniz bölgesinde bol yetişen bir meyve türüdür. Antioksidan kapasitesi oldukça yüksek olan meyve çok faydalıdır.

REZERVASYON İÇİN ARA!
Bu site DumanSoft Web Tasarım Ajansı tarafından hazırlanmıştır.